Halfogyasztás Magyarországon
Nincs friss hal? Jó lesz a fagyasztott hal is.
Hazánkban leginkább sertés és baromfihúst fogyaszt a lakosság, pedig Magyarország bővelkedik olyan természetes vizekben, amelynek magas a jó minőségű halállománya, gondoljunk csak a Balatonra a Dunára vagy éppen a Tisza folyónkra, mind-mind jó minőségű klasszikus folyami és tavi halakkal rendelkezik. Kétségtelen az, hogy a halhús egy kicsit speciálisabb, mint a többi állat húsa, kevesebbszer találkozunk az áruházakban friss hallal, mint például fagyasztott hallal, ennek oka nagy valószínűséggel a fogyasztói igényekben rejlik, azaz lenne nagyobb kínálat amennyiben megnövekedne a halak utáni kereslet, addig tehát marad többnyire a magyar háztartások számára a fagyasztott hal. Noha a halak húsa igencsak egészséges nagyobb a természetes állomány is, de többnyire azért elmondható, hogy nagyobb mennyiségben a telepített halastavakból kerül ki az élelmiszerboltok kínálatába a halféleség, ezen belül Magyarországon talán a legismertebb a ponty és a harcsa, minden más fajta hal csak ezután következik a rangsorban. Gondoljunk csak bele a népszerű halészlére amely az esetek 90%-ban pontyból készül vagy, mint a neve is elárulja a harcsapaprikás pedig a nagyobb méretű hazai harcsából készül. Lényegében tehát mint tanács nyugodtan javasolhatjuk minden húskedvelő számára, hogy fogyasszanak lehetőség szerint minél több halat mert az egészséges és nem is hizlal.