2018. feb 25.

Halfogyasztás Magyarországon

írta: linkfal
Halfogyasztás Magyarországon

Nincs friss hal? Jó lesz a fagyasztott hal is.

fagyasztotthal.jpgHazánkban leginkább sertés és baromfihúst fogyaszt a lakosság, pedig Magyarország bővelkedik olyan természetes vizekben, amelynek magas a jó minőségű halállománya, gondoljunk csak a Balatonra a Dunára vagy éppen a Tisza folyónkra, mind-mind jó minőségű klasszikus folyami és tavi halakkal rendelkezik. Kétségtelen az, hogy a halhús egy kicsit speciálisabb, mint a többi állat húsa, kevesebbszer találkozunk az áruházakban friss hallal, mint például fagyasztott hallal, ennek oka nagy valószínűséggel a fogyasztói igényekben rejlik, azaz lenne nagyobb kínálat amennyiben megnövekedne a halak utáni kereslet, addig tehát marad többnyire a magyar háztartások számára a fagyasztott hal. Noha a halak húsa igencsak egészséges nagyobb a természetes állomány is, de többnyire azért elmondható, hogy nagyobb mennyiségben a telepített halastavakból kerül ki az élelmiszerboltok kínálatába a halféleség, ezen belül Magyarországon talán a legismertebb a ponty és a harcsa, minden más fajta hal csak ezután következik a rangsorban. Gondoljunk csak bele a népszerű halészlére amely az esetek 90%-ban pontyból készül vagy, mint a neve is elárulja a harcsapaprikás pedig a nagyobb méretű hazai harcsából készül. Lényegében tehát mint tanács nyugodtan javasolhatjuk minden húskedvelő számára, hogy fogyasszanak lehetőség szerint minél több halat mert az egészséges és nem is hizlal.

Szólj hozzá

halak hal hús élelmiszer húsfélék húsnagyker húsnagykereskedés fagyasztott hal fagyasztott hús